Mindenmás

Napi pakk: sok napsütésben lehet részünk Kecskeméten, ma kezdődik a csillagászati tavasz

Fagyos lehet még a reggel, de később előbújik a nap is Kecskeméten. Ma kezdődik a csillagászati tavasz, hiszen ma van a tavaszi napéjegyenlőség, ami reméljük elhozza nekünk az igazi jó időt is. De addig is, jöjjön a várva várt Napi Pakk, mert enélkül és egy jó adag kávé nélkül nem indulhat a kecskeméti reggel!

MAI NÉVNAPOSOK

Nagyon boldog névnapot kívánunk minden kedves Klaudia, Irma, Alexandra, Mór, Hubert és Csák nevű Olvasónknak!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Ma van a Tavaszi napéjegyenlőség, az asztrológiai év kezdete, a csillagászati és meteorológiai tavasz kezdete. Napéjegyenlőségnek (latinul aequinoctium) nevezzük azt, amikor egy égitest mindkét féltekéjén a nappal és az éjszaka hossza megegyezik: ekkor a Nap 90° magasan delel az Egyenlítő felett, így a nappal és az éjszaka ezeken a napokon mindenhol ugyanannyi ideig tart. A Földön a márciusi napéjegyenlőség napja március 21. (illetve március 20. ritkán március 19., a naptárrendszer és a Föld mozgásának eltérései miatt). A XXI. században 2011 volt az utolsó olyan év, amikor március 21-én következett be ez az időpont, innentől a század végéig mindig korábban lesz.
  • 130 esztendeje hunyt el Kossuth Lajos, szabadságharcos, államfő, aki a nemzeti függetlenségért, a feudális kiváltságok felszámolásáért, s a polgári szabadságjogok biztosításáért vívott XIX. századi küzdelem legnagyobb alakja volt.
  • 110 éve kezdődött az első nemzetközi műkorcsolya-bajnokság a Connecticut állambeli New Havenben.
  • 1916-ban ezen a napon adta közre Albert Einstein általános relativitáselméletét. Valójában két elméletről van szó: az 1905-ben kidolgozott speciális relativitáselméletről, és az általános relativitáselméletről, amely 1916-ban született meg befejezett formában.
Fotó: likefestoon.com

FAGYOS REGGELT KÖVETŐEN SOK NAPSÜTÉSBEN LESZ MA RÉSZÜNK KECSKEMÉTEN

Szerdán az ország legnagyobb részén sok napsütésre van kilátás, amiből Kecskemét sem fog kimaradni. Említésre méltó csapadék nem valószínű, de helyenként élénk lesz a nyugatias szél. Fagyos lesz a hajnal a városban, mindössze -2 fok lesz csupán, majd napközben már 13 fok körül alakul a hőmérséklet.

GYAKORLATOZNAK A VADÁSZPILÓTÁK, GRIPENEK HÚZHATNAK EL NAGY ROBAJJAL A FEJÜNK FELETT

Nagyobb zajra és hanghatásra számíthatunk a napokban, ugyanis az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár március 19-e és 21-e között, kiképzési repüléseket végez majd többek között Kecskemét térségében is.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb