Kikapcs

“A világon a legcsodálatosabb a magyar nő” – magángyűjteményből származó magyar nők portréiból nyílt kiállítás a kecskeméti Cifrapalotában

“A világon a legcsodálatosabb a magyar nő” – írta közösségi oldalán Salacz László, Bács-Kiskun vármegye 1. számú választókerületének országgyűlési képviselője, miután szerdán A magyar nő – Két évszázad női portréi című kiállítás megnyitóját követően Nőnap alkalmából köszöntötte a kecskeméti hölgyeket a Cifrapalotában.

A 18. SZÁZAD ELEJÉTŐL A DUALIZMUS KORÁIG, VALAMINT A 20. SZÁZAD ELEJÉRŐL ÉS A KÉT VILÁGHÁBORÚ KÖZÖTTI IDŐSZAKBÓL JELENÍTENEK MEG NŐI ALAKOKAT

A Kecskeméti Katona József Múzeum legújabb időszaki kiállítása egy kifejezetten magyar női portrékból álló magángyűjteményt mutat be, Máday Norbert jóvoltából, mely a 18. század elejétől a reformkor és a szabadságharc időszakán keresztül egészen a dualizmus koráig tartalmaz többek között hölgy, nemesasszony, parasztasszony képmásokat. Ezenkívül a 20. század elejéről és a két világháború közötti időszakból is kerülnek bemutatásra kiemelkedő darabok.

ÖNTUDATOSSÁG ÉS BÜSZKESÉG NYILATKOZIK” A NŐ FELLÉPÉSÉBEN

Mint ahogy a Kecskeméti Katona József Múzeum fogalmazott, a kiállítás alapkoncepciója és a magyar nő Schweiger-Lerchenfeld Amand német író szavaival így jellemezhető: „Öntudatosság és büszkeség nyilatkozik fellépésükben. Szellemes, mert az élet hevesen lüktet benne; érzelemdús, mert vérének heve ébren tartja. Az ország ügyei iránt éppoly élénken érdeklődik, mint férje, s nemzetének történelme gazdag az önfeláldozó nők megható vonásaiban.”

A MEGNYITÓN NŐNAP ALKALMÁBÓL KÖSZÖNTÖTTÉK A KECSKEMÉTI HÖLGYEKET IS

A megnyitón a kiállítás házigazdája Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere volt, a tárlatot Dr. Simicskó István, országgyűlési képviselő, a Hungarikum Bizottság tagja nyitotta meg, majd Dr. Salacz László, országgyűlési képviselő köszöntötte a kecskeméti hölgyeket Nőnap alkalmából. Az eseményen közreműködött a Novum Kamarazenekar és a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház, írta meg a Cifrapalota Facebook oldalán.

A kiállítás megtekinthető: 2023. március 8-tól április 23-ig, naponta 10 és 17 óra között.

Forrás: Cifrapalota FB oldala/kkjm.hu/Salacz László FB oldala

Fotók: Salacz László FB oldala

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb