Kikapcs

Napi cukiság: apró mocsári teknős bébire bukkantak a kiskunhalasi Csetényi Élményparkban

Apró mocsári teknősre bukkantak a kiskunhalasi Csetényi Élményparkban. Osztotta meg a hírt a rekreációs központ közösségi oldalán. Általában a teknős bébik szeptember elején kelnek ki, de ha nem elég forró a nyár, vagy hamar fordul hűvösre az idő szeptemberben, esetleg túl későn rakta le az anya a tojásokat, akkor a kicsik a tojásban vészelik át a telet és csak tavasszal bújnak ki, ha már kellően meleg az idő, ahogy a borítóképünkön látható kis teknőssel is történhetett.

Hazánk egyetlen őshonos teknősfaja ősszel az iszapba húzódik telelni, és időjárástól függően március végén, április elején ébred. Májusban zajlik a párzás, a nőstények júniusban rakják le puha héjú tojásaikat a homokos talajba, melyeket a nap melege kelt ki. Általában a teknős bébik szeptember elején kelnek ki, azonban ha nem elég forró a nyár, vagy hamar fordul hűvösre az idő szeptemberben, esetleg túl későn rakta le az anya a tojásokat, akkor a kicsik a tojásban vészelik át a telet és csak tavasszal bújnak ki, ha már kellően meleg az idő.

VÉDETT FAJRÓL VAN SZÓ, SEMMIKÉPP NE VIGYÜK ŐKET HAZA

Ezért fordulhat elő, hogy a tavak, holtágak környékén most is bukkanhatunk aprócska páncélosra. Semmiképpen se vigyük haza, mert védett faj. Sőt, alapvetően megmenteni sem kell, az ösztöne elviszi őt a vízhez. De mivel élete azonnal egy hosszú, veszélyes meneteléssel kezdődik, amely sokuk számára hamar véget is ér, túlélési esélyeiket javíthatjuk, ha segítünk rajtuk és elvisszük a legközelebbi természetes vízhez – írja a Kiskunsági Nemzeti Park.

Forrás: Csetényi Élménypark FB oldala/knp.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb