Kikapcs

Olyat alkotott a bajai fotós, hogy elállt a szavunk: elképesztő képeken a víz alatt álló Gemenc

Elképesztő fotókat készített a bajai természetfotós, Sáfrán Hunor, aki arra törekszik, hogy másoknak is átadhassa a gemenci életérzést, az ember és a természet közötti harmóniát.

Gemenc egyébként egy nagy területen elhelyezkedő, természetvédelmi oltalom alatt álló ártéri erdő a Duna mentén, Magyarország középső déli részén. Hazánk egyik legismertebb védett területe, Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdeje, ami Tolna, kisebb részben pedig Bács-Kiskun vármegyéhez tartozik. A terület jelentős része 1977 óta természetvédelmi oltalom alatt áll, a Duna-Dráva Nemzeti Park része.

EGYEDI HANGULAT BÁCS-KISKUNBAN

A Sokszínű Vidék azt írja, hogy a területből mintegy 180 négyzetkilométert rendszeresen árvíz önt el, amivel nemcsak hazánkban, de egész Európában is egyedülálló. Az erdei állatvilága is igen gazdag. Az elmúlt hetekben lehullott kiadós csapadék, a hó gyors olvadása az ország több folyóján is árhullámot indított meg, ez alól a Duna sem volt kivétel. Sáfrán Hunor, bajai természetfotós pedig egyedi hangulatú fotókon meg is örökítette a Gemenc vidékét magához ölelő áradást.

“Egy bajai fotós életében kimeríthetetlen és örök téma az ország legszebb ártéri erdeje. Amely a Duna karjaiba fonódva őrzi az egykoron érintetlen gazdag állat és növényvilágot, nem mellesleg Magyarország legnagyobb fáját a Pörbölyi Titánt. Ez bizony, az én esetemben sincs másképp, ugyanis 2020 óta járom a Gemenci erdőt fényképezőgéppel és ,,légi támogatással’’ drónnal felszerelve, hogy másoknak is átadhassam a gemenci életérzést, az ember és a természet közötti harmóniát” – mesélte Gemenchez kötődő érzéseit Sáfrán Hunor a Sokszínű vidék megkeresésére. Felvételein a megmaradt ártéri területek láthatóak, amelyeket olykor-olykor elönt a Duna, mint ahogy azt már több száz éve teszi.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb