Kikapcs

A hónap egyik legszebb szabad szemmel látható csillagászati jelenségét figyelhetjük meg Kecskeméten, mutatjuk, mikor érdemes szemeidet az égre szegezni

Szabad szemmel is látható lesz Hold és az Antares csillag együttállása szerda este tíz órától az égbolton – tájékoztatta a Svábhegyi Csillagvizsgáló az MTI-t hétfőn.

A hónap egyik legszebb szabad szemmel látható együttállásában a 85 százalékos fázisában lévő Hold nagyon közel kerül a Skorpió csillagkép élénkvörös csillagához, az Antareshez, ami különleges látványt nyújt majd a nyári égbolton – olvasható a tájékoztatóban.

KÉZITÁVCSŐVEL IS TELJES POMPÁJÁBAN FOG RAGYOGNI

Mint írták, kézitávcsőben is teljes pompájában látszik majd a holdkorong kráterektől szabdalt széle és az alapvetően vörös, de a remegő levegőben a szivárvány színeiben pompázó Antares csillag. A páros 22:15 óra körül éri el legnagyobb közelségét, a csillag csak 28 ívperccel, a holdkorong átmérőjével látszik majd az északi holdperem felett -írják.

NAGYOBB TÁVCSŐVEL MÉG LENYŰGÖZŐBB LESZ A LÁTVÁNY

A dagadó, 85 százalékos Hold északi féltekéjén távcsővel meg lehet majd figyelni a fény-árnyék határ mellett teljes pompájában látszó Sinus Iridumot (Szivárvány-öböl) és az éppen kelő, rendkívül fényes Aristarchus sugárkrátert. A déli féltekén látható lesz a Schiller-kráter is. Kis nagyításban a Hold és az Antares is elfér egy látómezőben, így az együttállást nagyobb távcsővel is meg lehet figyelni – írják.

AZ ANTARES A NYÁRI ÉGBOLT EGYIK LEGFÉNYESEBB CSILLAGA

Az Antares a nyári égbolt egyik legfényesebb csillaga, a Tejút sávjának pereménél helyezkedik el a nyári éjszakák világítótornyaként. Nevét a görög “Anti-Arész” kifejezésből kapta, amely az “Arész ellenfele” vagy Ellenmars” jelentést hordozza. A csillag ezt a nevet azért kapta, mert fényessége és vörösessége látszólag versenyez a római hadistenről elnevezett Mars bolygóéval – áll a tájékoztatóban.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb